Weer en beste reisperiode voor de Malediven

Het weer en klimaat van de Malediven is samen met de prachtige stranden en de bijzondere onderwaterwereld de trigger voor veel toeristen om de eilanden te bezoeken. Het hele jaar door is de temperatuur op de Malediven aangenaam te noemen. Echte weersextremen komen er eigenlijk niet voor. Wel kunnen er stevige regenbuien voorkomen op de eilanden. In de meeste gevallen zijn dit stevige buien die snel weer overtrekken en plaatsmaken voor een prachtige strakblauwe lucht. De beste periode om een bezoek te brengen aan de Malediven is tijdens onze wintermaanden. Dan zijn de temperaturen er aangenaam en de kans op langdurige neerslag het laagst.Het klimaat van de Malediven

De Malediven hebben een tropisch moesson klimaat dat voor een groot deel beïnvloed wordt door de Indische Oceaan. De temperaturen zijn er het gehele jaar hoog en aangenaam. De gemiddelde neerslagcijfers zijn er ook behoorlijk hoog. Het gehele jaar heb je er kans op langdurige neerslag, Alleen in de periode van half december tot half april is de kans op langdurige neerslag net iets kleiner. De natste maanden van het jaar zijn juni, juli, augustus en september. Dit zijn dan ook de slechte maanden om een bezoek aan de Malediven te brengen.
Het tropische Moesson klimaat op Malediven verschilt op een aantal punten wel van het tropische klimaat in andere landen. Dit komt met name door de grootte van de eilanden of eigenlijk het ontbreken van grote eilanden. Hierdoor heeft de zeewind eigenlijk overal vrij spel en ligt de gemiddelde luchtvochtigheid op de Malediven een stuk lager dan in de meeste landen met een tropisch klimaat. Vergis je echter niet, want de gemiddelde luchtvochtigheid op de Malediven is nog altijd een stuk hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn.


Droge seizoen

Het droge seizoen op de Malediven loopt van half december tot en met half april. In deze periode heb je nog wel kans op langdurige neerslag, maar de kans is veel kleiner dan in de andere maanden van het jaar. Dit is dan ook gelijk de populairste periode om de Malediven te bezoeken. Doordat het weer wat rustiger is in deze periode, minder neerslag, is de zee er nog rustiger dan in de andere maanden van het jaar. Ideaal dus voor het onderwaterleven van de Malediven te ontdekken.
Tijdens deze periode zijn er gemiddeld zes of zeven dagen per maand met kans op neerslag. Als er neerslag valt dan zijn het vaak wel stevige buien. Deze duren een uur of langer en dan valt er een behoorlijke hoeveelheid regen. Aan de temperatuur zal dit niet veel veranderen waardoor direct na een regenbui weer van de zon kunt genieten.

Regenseizoen

Tijdens de regenperiode die duurt van half april tot en met half december valt er behoorlijk wat neerslag op de Malediven. Iets minder dan de helft van alle dagen heb je er kans op langdurige neerslag. Als het regent in deze periode zullen het stevige buien zijn die soms wel één of twee uur kunnen aanhouden. In deze periode heb je ook kans op aangename zonnige dagen, maar de kans hierop is veel minder dan tijdens het droge seizoen. Op dagen dat het niet regent is de kans groot dat het er bewolkt is. De bekende plaatjes zoals je ze kent van de Malediven zijn dan ook niet tijdens de regenperiode gemaakt. Ondanks de regen en de grijze luchten zal de zon zich gemiddeld zeven uur per dag laten zien.

Klimaatstatistieken voor de Malediven

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van de Malediven zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over de Malediven. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van de Malediven