In tegenstelling tot de meeste vakantiebestemmingen heb je op de Malediven niet heel veel keus als het gaat om vervoer. Omdat de eilanden allemaal erg klein zijn heb je er eigenlijk geen gemotoriseerd verkeer nodig. Ook fietsen of andere vormen van landvervoer is er overbodig. Het vervoer tussen de verschillende eilanden gebeurt met het watervliegtuig of per boot.
Op de eilandengroep is slechts een internationaal vliegveld. Dit vliegveld ligt op het eiland Hulhule niet ver van de hoofdstad Malé.
Vervoer op en naar de Malediven
Vliegen naar de Malediven
Ongeveer 95% van alle toeristen die op vakantie gaan naar de Malediven komen met het vliegtuig. Met een beetje gunstige overstap ben je ongeveer 11,5 uur onderweg vanuit Nederland of België. De prijs van je ticket is erg afhankelijk van het aantal tussenstops dat je maakt. Kies je ervoor om twee tussenstops te maken dan betaal je in de meeste gevallen veel minder dan met één tussenstop. De reistijd kan hierdoor echter wel twee of drie keer langer uitvallen. Als je met twee tussenstops reist dan moet je in de meeste gevallen over Sri Lanka komen. Vlieg je met één tussenstop dan zijn er verschillende mogelijkheden. De populairste vluchten maken een tussenstop op Istanbul, Dubai, of Abu Dhabi.
Ook als je een pakketreis geboekt hebt bij Tui of een andere aanbieder dan zul je in veel gevallen via Dubai naar de Malediven vliegen.
Let wel, dan ben je pas op het hoofdeiland Mále. Vandaaruit zul je met een boot, een dhoni of watervliegtuig naar je vakantieresort moeten reizen.
Het vliegveld van Malé
Het Vliegveld van Malé ligt niet op hetzelfde eiland als de hoofdstad Malé maar op een eiland ernaast, Hulhule. Aangezien dit het enige internationale vliegveld van de Malediven is, is het gelijk de grootste van de eilandengroep. Het vliegveld beschikt over één start- en landingsbaan en verwerkt gemiddeld per jaar ongeveer twee miljoen passagiers. Naast de grote internationale vluchten vertrekken er vanaf Malé International Airport dagelijks behoorlijk wat binnenlandse vluchten naar de verschillende eilanden van de atollen. In bijna 100% van de gevallen gebeurt dit met watervliegtuigen.
Leuk feitje is dat er naast de start- en landingsbaan van Malé een scheepswrak te zien is.
Binnenlandse vluchten
Om op je uiteindelijk plaats van bestemming te komen zal je vanaf het vliegveld van Malé verder moeten reizen met een boot of een binnenlandse vlucht moeten nemen. Sommige eilanden liggen zover van het hoofdeiland dat je alleen de mogelijkheid hebt om er naartoe te vliegen. Dit gebeurt in bijna alle gevallen met een watervliegtuig. Heb je een pakketreis geboekt dan is dit allemaal voor je geregeld. Zo niet dan kun je zelf het beste op voorhand een binnenlandse vlucht regelen. De kosten hiervan liggen behoorlijk ver uit elkaar. Let op: op sommige resorts is het verplicht om met het vliegtuig te komen en mag je niet met de boot naartoe.
Varen
Tussen de verschillende eilanden van de Malediven varen er geen veerdiensten. Wil je toch een ander eiland bezoeken dan zal je met een excursie mee moeten gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een bootexcursie te maken. Tijdens deze excursie bezoek je in meerdere dagen verschillende atollen die tot de Malediven behoren. Vanaf Malé international Airport varen er verschillende bootjes naar de in de buurt gelegen atollen. Deze moet je echter op voorhand geboekt hebben.
Er zijn enkele maatschappijen waarbij je op voorhand een boot kunt charteren om enkele eilanden en atollen te bekijken. De prijzen hiervan zijn excessief hoog.
Dhoni
De Dhoni is de traditionele zeil- en vissersboot van de Malediven. Een groot deel van het vervoer tussen de eilanden gebeurt vandaag de dag nog steeds met deze typische bootjes. De Dhoni heeft veel gelijkenissen met de Dow, maar verschilt qua uiterlijk toch ook wel wat. Traditioneel worden deze bootjes gemaakt van palmbomen, tegenwoordig worden er meestal geïmporteerde soorten hout voor gebruikt.
Naast het zeil hebben de moderne Dhoni vaak een buitenboordmotor aan boord.
Cruiseboten
Het hoofdeiland van de Malediven wordt door verschillende cruisemaatschappijen aangedaan. Veel verder dan Malé komen de meeste toeristen echter niet. Waardoor ze niet de Malediven te zien krijgen die je zou verwachten. Blijft de cruiseboot voor langere tijd in de haven van Malé liggen dan heb je wel de kans om één van de ‘Bounty eilanden’ van de Malediven te bezoeken.
Andere soorten van vervoer
Omdat het merendeel van de eilanden die tot de Malediven behoren erg klein zijn. Is er geen behoefte aan andere vormen van vervoer. Je hoeft dan ook geen auto, fiets of scooter te huren om je eiland te gaan ontdekken. Het merendeel van de eilanden waar resorts op gebouwd zijn heb je in een half uur tot een uur rondgelopen. Voor sommige gasten op leeftijd of mensen die wat slecht ter been zijn hebben sommige resorts golfkarretjes staan die je op het eiland kunnen vervoeren.