Handig om te weten

Voor je op reis gaat naar de Malediven is het handig om alvast wat dingen te weten en uit te zoeken. Het merendeel van de dingen die je moet plannen en weten voor een vakantie op de Malediven hebben we op deze pagina voor je verzameld.
Hoe zit het nu precies met inentingen, wat zijn de lokale gebruiken en gewoontes en wat mag je er nu precies wel en niet. We hebben geprobeerd om de informatie zo accuraat mogelijke weer te geven. Mocht er in jouw ogen toch iets niet kloppen dan horen we dat natuurlijk graag.



Reisdocumenten

Als je van plan bent om naar de Malediven af te reizen dan moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een visum. Bij binnenkomst in het land krijg je een gratis visum dat dertig dagen geldig is. Wil je langer op de Malediven verblijven dan zal je een speciaal visum moeten aanvragen.
Bewaar het visum goed. De kans is groot dat je bij het verlaten van het land het visum nogmaals moet tonen.

Douane

Er gelden vrij strenge regels voor wat je mee mag nemen naar de Malediven. Zo mag je niet meer dan 200 sigaretten, 25 sigaren of 250 gram aan tabak meenemen. Het is verboden om afgoden, pornografisch materiaal of drugs mee naar de eilanden te nemen. Voor het invoeren van varkensvlees heb je een speciale vergunning nodig die op voorhand moet worden aangevraagd.

Inentingen

De enige vaccinatie die verplicht is voor een bezoek aan de Malediven is de vaccinatie tegen Gele Koorts. Dit overigens alleen als je in de zeven dagen voordat je naar de Malediven gaat in een Gele Koorts gebied geweest bent. Verder worden de vaccinaties DTP en hepatitis A aanbevolen. Ben je van plan voor een langere periode op de Malediven te verblijven dan is het verstandig om ook een inenting tegen buiktyfus te nemen. Ook hepatitis B en rabiës worden soms voorgeschreven.

Kraanwater

De kwaliteit van het kraanwater is slecht en zeker niet geschikt als drinkwater. Wel kun je er zonder problemen je tanden mee poetsen en koffie of thee mee zetten, mits je het water eerst goed gekookt hebt. Het zoete water dat uit de kraan komt is ontzilt zeewater en heeft een vreemde bijsmaak.
Als drinkwater kun je het beste water in flessen gebruiken. Let hierbij wel altijd goed op waar het water vandaan komt en dat de verzegeling nog intact is. Niet al het water in flessen is er even goed van kwaliteit; de beste plek om waterflessen te kopen is in de supermarkt. Lukt dit niet dan zijn er genoeg plaatsen langs de kant van de weg waar je flesjes kunt kopen.

Drugs

Het gebruiken, bezitten of handelen in drugs is ten strengste verboden op de Malediven. Er staan zeer zware gevangenisstraffen op, ook voor buitenlanders.

Alcohol

Het drinken van alcohol op de Malediven is voor toeristen vrij gebruikelijk. Voor moslims op de eilanden is dit streng verboden. Dit geldt voor het bezitten en het gebruiken van alcohol.


Nationale feestdagen

Er zijn op de Malediven enkele nationale feestdagen. Hiervan is op de meeste dagen als toerist, maar weinig van te merken. zijn De banken en overheidsinstanties zijn gesloten maar alle andere winkels zijn gewoon geopend en de meeste mensen zijn gewoon aan het werk.

De belangrijkste feestdagen op de Malediven zijn:
Nieuwjaarsdag – 1 januari
Nationale feestdag – 2 januari
Nationale dag van de islamisering – 3 februari
Dag van de onafhankelijkheid– 26 juli
Bevrijdingsdag – 3 november
Dag van de Republiek – 11 november
Dag van de Vissers– 10 december

Naast deze vaste feestdagen zijn er ieder jaar ook ieder jaar verschillende variabele feestdagen:
Ramadan, het Suikerfeest, Islamitisch nieuwjaar, de bedevaart naar Mekka en de verjaardag van de Profeet Mohammed.

Religie

Bijna 100% van alle inwoners van de Malediven is moslim. Dit is dan ook het grootste en belangrijkste geloof van de eilanden. Andere geloven worden geweerd van de eilanden. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om afbeeldingen van andere goden of geloven mee naar de Malediven te nemen.

Kleding

Zolang je op je resort blijft is het helemaal geen punt om de hele dag in je zwembroek of bikini rond te lopen. Al gelden er bij sommige resorts wel regels voor de diners en bars. Ga je echter naar de hoofdstad of één van de bewoonde eilanden. Hou er dan rekening mee dat de overgrote meerderheid van de inwoners moslim is. Draag dus bedekkende kleding, korte broeken, minirokjes en topjes worden niet gewaardeerd. Op religieuze plaatsen is het voor dames verplicht om hun haren te bedekken.
Naturisme of topless zonnen is op de gehele Malediven verboden.

Muggen

Muggen komen op de meeste eilanden voor, maar geen malariamuggen. De oplossing tegen muggen is jezelf insmeren met DEET en in de avond bedekkende kleding te dragen. Mocht je toch gestoken worden dan kan Azaron verlichting bieden. In hotelkamers met airco zal je in de meeste gevallen niet of nauwelijks last hebben van muggen. Heb je een hotelkamer zonder airco dan is het verstandig om een klamboe te gebruiken.

Gezondheid

Het is verstandig om een aantal medicijnen van thuis mee te nemen naar de Malediven. Denk hierbij aan middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Andere medicijnen en middelen zoals DEET, azaron, ORS en een thermometer mogen ook niet ontbreken in je reisapotheek. Het is ook raadzaam om enkele flesjes met desinfecteergel mee te nemen.
Mocht je op Malediven toch een dokter nodig hebben dan is deze als je gelukt hebt aanwezig in je hotel of resort. Is dat niet zo dan zal je naar een ander eiland moeten reizen waar wel een resort is met een dokter. In het slechtste geval zal je naar de hoofdstad Mále moeten afreizen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit op de Malediven is niet strafbaar in tegenstelling tot veel andere moslimlanden.

Fooi

Op de Malediven is het vrij gebruikelijk om fooien te geven. Gidsen, obers, hotelmedewerkers zijn het gewend om een fooi te krijgen. De hoogte van deze fooi verschilt echter sterk. Het is overigens niet verplicht om fooi te geven aangezien de meeste resorts, hotels en restaurants standaard de rekening met 10% verhogen voor dienstverlening. Kruiers geef je normaal gesproken een dollar per koffer en de kapitein van een boot enkele dollars per keer.

Telefoon/wifi/internet

Het 3G en 4G netwerk is matig tot slecht. Wel bieden de meeste hotels en resorts wifi aan. Op de meeste plaatsen is deze gratis, maar er zijn ook plekken waar je voor deze dienstverlening moet bijbetalen. De kwaliteit van deze wifi verschilt erg per resort. Op de meeste resorts is de wifi rond etenstijd het slechtst omdat dan de meeste mensen tegelijkertijd er gebruik van maken
Wil je op de Malediven goedkoop kunnen bellen en internetten dan doe je er goed aan om een lokale simkaart te nemen. Deze kun je al kopen op het vliegveld of in de hoofdstad Mále.

Taal

De officiële taal van de Malediven is Divehi, een Indo-Arabische taal die bijna uitsluitend op de Malediven gesproken wordt. Op enkele eilanden worden er dialecten van andere talen gesproken.
Het merendeel van de inwoners van de Malediven spreken ook Engels. Alle mensen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie spreken zeer goed Engels.

Elektriciteit

De stroomspanning op de Malediven is 230V. Stopcontacten kom je in verschillende soorten en maten tegen. In veel hotels kom je stopcontacten tegen waar je verschillende stekkers in kunt steken en je zonder problemen met je Nederlandse apparaten kunt opladen. In andere hotels zijn er vaak twee soorten stekkers te vinden Type D en Type G. Type D bestaat uit drie ronde pinnen en Type G uit drie platte pinnen. Voor beide heb je een reisadapter nodig om je Nederlandse apparaten te kunnen opladen en gebruiken.

Geld

De munteenheid van de Malediven is de Maldivische rufiyaa. Een rufiyaa wordt weer onderverdeeld in 100 laari. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 25 en 50 laari en 1 en 2 rufiyaa. Briefgeld is er in 5, 10, 20 , 50 , 100 en 500 rufiyaa.
Creditcards worden in zo goed als alle hotels en winkels geaccepteerd. Als toerist zijnde is de kans dat je de rufiyaa in handen krijgt niet heel erg groot aangezien ook de dollar op de eilanden een geldig betaalmiddel is.

Pinnen

Je doet er verstandig aan om vanuit Nederland voldoende dollars mee te nemen aangezien je op de Malediven er alleen Maldivische rufiyaa gepind kunnen worden. Dit is dan wel de officiële munteenheid, maar worden niet of nauwelijks aangenomen in de hotels. Hiervoor heb je echt dollars of een creditcard nodig. Voor de fooien en andere zaken is het handig om genoeg contanten op zak te hebben.

Alarmnummer

Voor de brandweer, politie of ambulance bel je 102.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het op de Malediven 4 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is dit verschil 3 uur.

Veiligheid

De Malediven is een veilig land. Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een vakantie naar de Malediven. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Zo is het verstandig om tijdens het snorkelen een T-shirt aan te doen. Ieder contact met koraal kan lijden tot sneetjes of wondjes. Als deze geïnfecteerd raken kan dit erg vervelend zijn. Om deze reden kun je beter ook waterschoenen of flippers aandoen.
De zonnekracht op de Malediven is ook behoorlijk hoog. Smeer jezelf daarom altijd in met een hogere factor dan dat je gewend bent. Zo voorkom je een zonnesteek of verbrandingen.