Bezienswaardigheden en excursies op de Malediven

Op deze pagina hebben we een aantal bezienswaardigheden en activiteiten neergezet die zeker de moeite waard zijn wanneer je op de Malediven bent. De Malediven beslaan een groot gebied met veel eilanden en soms daarbij behorende bezienswaardigheden en dingen die je kunt doen. We hebben de volgens ons meest interessante bezienswaardigheden en activiteiten hier neergezet. Het kan zijn dat je iets mist. Mocht dit zo zijn dan kun je ons altijd mailen en dan zullen we je suggestie in overweging nemen.


Duiken en snorkelen

Eén van de activiteiten die zeker niet mag ontbreken in ons overzicht is het duiken en snorkelen op de Malediven. De aangenaam warme en heldere wateren rond de talloze eilanden lenen zich uitstekend om te genieten van de wereld onder de zeespiegel. Vaak tref je mooie koralen en kleurrijke vissen aan. Ook kan het goed zijn dat een zeeschildpad een stukje met je mee opzwemt. Bijna alle resorts bieden duik- en snorkelmateriaal en bovendien zijn er vaak ook snorkel- en duikscholen aanwezig. Een verblijf op de Malediven is niet compleet zonder de prachtige onderwaterwereld te hebben verkend.

Banana Reef

De naam van deze rif heeft er niet mee te maken dat er rond het rif bananenplanten zouden groeien. Dit is namelijk niet het geval. Het rif heeft echter wel een bepaalde kromming in de vorm van een banaan. Banana reef heeft een vrij groot duikgebied met ondiepe wateren en kleurrijk koraal. Ook zoeken veel kleurrijke vissen hier een enigszins veilig onderkomen tegen de grotere roofvissen in het diepere water. Het is de populairste plaats om te duiken in de Malediven. Het is ook de eerste bekende duiksite van het land en heeft daarmee een enorme bijdrage geleverd aan de populariteit van de Malediven als toeristische bestemming.

Andere watersporten

De Malediven is vooral water. Hierboven hebben we het duiken en snorkelen de revue laten passeren, maar tal van watersporten zijn mogelijk op de Malediven. Zo kun je er uitstekend windsurfen en kitesurfen. Omdat er dus wel altijd een verfrissende bries staat lenen de wateren zich ook prima voor het beoefenen van de zeilsport Ook zijn er eilanden waar je kunt waterskiën en waterfietsen. Eigenlijk kun alle mogelijke soorten watersport beoefenen.

Onderwater postkantoor

Dit is iets unieks op de wereld. Op het eiland Méle vind je het enige postkantoor op de wereld dat zich onderwater bevindt. Dit is een unieke manier om je vrienden en familie een kaartje op te sturen tijdens je verblijf op de Malediven. Alsof het nog niet jaloersmakend genoeg is voor de thuisblijvers dat je op een paradijselijk eiland zit met witte stranden, helder water en alle luxe en comfort.

Boottochten

Vaak is de boot al het aangewezen vervoersmiddel om van de luchthaven op je bestemming aan te komen. Zeker de wat dichter bij gelegen resorts maken gebruik van speedboten om hun clientèle op te halen en weg te brengen. Uitstapjes worden ook vaak op boten gedaan. Zo zijn er vaak excursies naar de aparte overbevolkte hoofdstad Malé en de beroemde Banana Reef. Een andere leuke manier om tijd op het water door te brengen is door te gaan vissen. Je kunt er op kleinere vis vissen, maar je kunt ook het gevecht aangaan met een grote tonijn of zelfs een haai. De wateren in en rond de Malediven zijn enorm visrijk. Ook zijn er zogeheten ‘Sunset cruises’ te boeken waar je romantisch kunt genieten van een boottocht die je langs adembenemende locaties brengt, terwijl de zon in het water dooft.

Nationaal Malediven museum

In 1952 opende de toenmalige premier Mohamed Amin Didi de deuren van het nationaal museum van de Malediven. Je komt hier unieke objecten tegen uit de regio. Zo is er de elfde-eeuwse hoofd van Boeddha die gemaakt is uit een stuk koraalsteen. Oorspronkelijk waren er nog meer objecten uit de Boeddhistische periode, maar in 2012 werd er vanuit Islamitische hoek een aanval gepleegd op het museum waar een aantal Boeddhistische objecten werden vernietigd. Toch is het museum nog altijd de moeite van een bezoek waard wanneer je Malé bezoekt. Houd er wel rekening mee dat het museum op vrijdag en zaterdag gesloten is.

Opgravingen van Thoddoo

Naast de vele invloeden van een jarenlange Islamitische cultuur zijn er ook nog sporen terug te vinden uit een periode dat het Boeddhisme hier significant aanwezig was. Een van de sites waar je sporen van deze cultuur vindt zijn de opgravingen van Thoddoo. Dit kleine eiland ligt in het Ali atol. Ondanks dat het maar een klein eilandje is wonen hier toch mensen, Dit zal er mede mee te maken hebben dat juist hier nog zeldzame restanten zijn te vinden van een Boeddhistische ruïne die hier in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hier is ook het hoofd van koraal gevonden dat je tegenwoordig kunt bezichtigen in het nationaal museum. Helaas is de site niet heel goed bewaard gebleven omdat het geen beschermd gebied is.

Walvissen en dolfijnen spotten

Een andere leuke activiteit die we bij de boottochten nog niet onder de aandacht hebben gebracht is de mogelijkheid om dolfijnen en walvissen te spotten. De meeste eilandresorts bieden wel excursies aan om een poging te wagen om dolfijnen of walvissen in het wild te aanschouwen. Dolfijnen komen het hele jaar voor en vele verschillende walvissoorten doen de eilandengroep aan in bepaalde periodes van het jaar. Dolfijnen spotten is dan ook zeer realistisch. Bij walvissen spotten is kans het grootst on hier vinvissen, grienden en potvissen te spotten. Voor dolfijnen heb je meer kans op het spotten ervan dan bij walvissen. Dolfijnen zitten ook in ondieper water en komen dus dichter bij de kustjes van de velen eilanden voor. Voor walvissen moet je verder op zee en succes is helaas niet gegarandeerd.

De Grote Vrijdagmoskee

Tijdens je bezoek aan Malé mag een bezichtiging aan de grote vrijdagmoskee niet ontbreken. In totaal kunnen hier 5000 mensen tegelijk bidden. Hiermee is het verreweg de grootste moskee van het land. Het is het grootse gebouw op het eiland en vooral de gouden koepel is indrukwekkend te noemen.